Kansalaisvastuu

Vaalit lähestyvät ja kansalaisia kutsutaan taas vaaliuurnille osallistumaan yhteiskunnan toimintaan. Kantamaan kortensa kekoon. Äänestäminen on keino vaikuttaa yhteisiin asioihin. Moni kuitenkin jättää äänensä käyttämättä, kotiin. Satoi liikaa lunta.

Kansalaisena nautitaan yhteiskunnan hyödyistä ja kärsitään haitoista. Ottamalla selvää ehdokkaista ja äänestämällä kannat vastuusi yhteiskunnasta ja vaikutat siihen, ketkä yhteisistä asioistamme päättävät.

Kannattajakortteja kerätessä minulle on monesti sanottu, että ei halua olla politiikassa millään tavalla mukana. Samaan aikaan ollaan kuitenkin tässä yhteiskunnassa mukana. Ja politiikkahan on yhteisten asioiden hoitamista. Tai näin sen ainakin kuuluisi olla. Sana politiikka juontuu klassisen kreikan kielen sanasta politikos, “kansalaisia koskevaa”. En minäkään haluaisi olla “politiikassa” mukana, mutta kun puhutaan meitä kaikkia koskevista asioista kuten esim. GMO, TTIP jne. niin haluan kyllä osallistua.

Eikö se, että ei halua olla politiikassa mukana, ole vastuun pakoilua? En halua osallistua systeemiin tai päätöstentekoon, mutta haluan nauttia systeemin eduista ja nautinkin, elämällä siinä, olemalla osa yhteiskuntaa ja systeemiä. Yhteiskuntaa on hieman vaikea pakoilla, kun samaan aikaan nostaa Kelan tukia, käy ruokakaupassa ja terveyskeskuksessa, käyttää julkista liikennettä tai ajaa julkisilla teillä, kotiin tulee sähkö ja internetti pelaa. Facebookissa on mukava viettää aikaa iltaisin. Auta armias kuitenkin, jos joku näistä päättäjistä tai he yhdessä päättävät jotain, mikä ei minua miellytä. Koen kansalaisoikeudekseni ja lähestulkoon velvollisuudekseni ilmaista mielipahani. Ilmaisen tämänkin facebookissa.

Äänestämättä jättäminen on mielenilmaus systeemiä vastaan? No ei se kyllä mielestäni ole. Vaikka tekemättä jättäminenkin on teko myös, on äänestämättä jättäminen hieman kehno ilmaus systeemiä vastaan. Tyhjä lipuke tms. on sen sijaan jo jotain. Itsensä poistaminen yhteiskunnasta eli omavaraiseksi ryhtyminen, rahasta luopuminen, oman sähkön tekeminen jne. on jo huomattavasti enemmän ilmaus systeemiä vastaan.

Aika moni meistä kuitenkin viihtyy tässä yhteiskunnassa nauttien sen tuomista hyödyistä ja eduista, turvallisuudesta, sähköstä ja julkisesta liikenteestä. Aika monella on paljon ystäviä, sukulaisia ja perhettä, jotka myös nauttivat yhteiskunnan eduista. Olisiko pikku hiljaa aika ottaa myös hieman vastuuta tästä kaikesta, mitä täällä tapahtuu.

Ei kaikkien tarvitse politiikkaan lähteä, mutta jos sen verran osallistuisi, että katsoisi ehdokkaan, jolla on sydän paikallaan ja arvot kohdallaan. Vaikuttaisi kerran parhaansa mukaan, niin ehkä ei sitten tarvitse kansalaisäänestyksin ja adressein uudestaan ja uudestaan yrittää saada ääntään kuuluville. Kun siellä olisi sellaiset ihmiset päättämässä, että ei tarvitsisi adressia kertomaan, että emme halua salaisia kauppasopimuksia, jotka tuovat geenimanipuloidut organismit salaa lautasellemme tms. Voisimme luottaa siihen, että edustajamme osaa tehdä oikeat päätökset. Eikö tämän pitäisi olla itsestäänselvää. Osallistuttaisiin sen verran, että valittaisiin sinne meidän yhteisiä asioita hoitamaan ihmisiä, jotka ajattelevat meidän kaikkien parhainta. Se on pieni hinta siitä, mitä kansalainen voi, verojensa maksamisen lisäksi, tehdä nauttimiensa yhteiskunnan etujen puolesta.

Rakkautta!

– Taru


[author] [author_image timthumb=’on’]https://www.kristallipuolue.fi/wp-content/uploads/2014/08/Taru-Vuorela.jpg[/author_image] [author_info]Kirjoittaja Taru Vuorela on 28-vuotias yhden lapsen äiti ja koiranomistaja lähes koko ikänsä muutamaa eri alaa opiskellut, hieman töitäkin tehnyt, sitä ja tätä lukenut, elämää kokenut ja nähnyt. Tieteet, taiteet, luonto ja terveys ovat lähellä sydäntä ja maailmanparantaminen yleensäkin. Olen huomannut, että tässä maailmassa parannettavaa riittää ja ennen kaikkea totuus kaikesta on tuotava jokaisen ihmisen tietoisuuteen. Mitä sillä sitten tekee on jokaisesta itsestään kiinni. Auttaa haluan ja jatkuvasti mietin, miten voisi tehdä mahdollisimman paljon hyvää, kaikille. Itsensä kehittämisiin! [/author_info] [/author]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *