Kuinka syövästä parannutaan

Kuinka syövästä parannutaan – Radical Remission

Radical Remission on amerikkalaisen tohtori Kelly A. Turnerin New York Timesin bestselleriksi noussut väitöskirja syöpäpotilaista, jotka paranevat vastoin odotuksia. Jokainen näistä potilaista täyttää jonkin ”Radical Remission”-määritelmän kriteereistä, jotka ovat:

  1. henkilön syöpä parantuu ilman länsimaisen lääketieteen hoitoja, TAI
  2. syöpäpotilas kokeilee länsimaisen lääketieteen tarjoamia hoitoja, mutta syöpä ei parane, jolloin hän siirtyy vaihtoehtoisiin menetelmiin ja paranee, TAI
  3. syöpäpotilas käyttää länsimaisen lääketieteen menetelmiä ja vaihtoehtoisia menetelmiä yhdessä, ja elää kauemmin kuin tilastollisesti huono ennuste olettaa (eli kyseessä on syöpä, jota sairastavalla on alle 25% todennäköisyys elää vielä viisi vuotta)

Turner haastatteli kirjaansa varten yli 100 potilasta ja tutki yhteensä yli 1000 potilastapausta. Lisäksi hän matkusti ympäri maailmaa haastattelemassa lukuisia vaihtoehtoisia hoitajia ja parantajia. Kirja esittelee yhdeksän haastatteluissa useimmin esille noussutta syytä, jotka potilaiden mielestä johtivat heidän paranemiseensa. Nämä yhdeksän yleisintä tekijää tulivat ilmi lähes jokaisen Turnerin tutkiman tapauksen kohdalla. Kaksi näistä liittyy ravitsemukseen (kasvisvoittoinen, puhdas ruokavalio ja lisäravinteet) ja loput seitsemän ovat tunteisiin, sosiaalisiin suhteisiin ja henkisyyteen yms. liittyviä asioita. Vaikka kirja on väitöskirjaan perustuva, sen teksti on hyvin kansantajuista ja painottuu potilaiden omiin tarinoihin ja esimerkkeihin elävästä elämästä. Miellyttävää ja mielenkiintoista luettavaa siis.

Jo kirjan ensilehdillä minua hämmästytti, kuinka Turnerin haastattelemat potilaat olivat olleet suorastaan yllättyneitä siitä, että joku oli kiinnostunut heidän paranemisestaan. Lääkärit eivät olleet heidän paranemisensa syitä kyselleet, vaan parantumiset tulkittiin ilmeisesti vain spontaaneiksi tilasto-oikuiksi. Spontaaneiksi paranemisia ei voi kuitenkaan sanoa, sillä nämä ihmiset ovat käyneet läpi valtavan prosessin ja tehneet suuria muutoksia elämässään parantuakseen. No, nyt on viimein tullut aika kysyä heiltä: mitä ihmettä te teitte parantuaksenne?! Ja toivottavasti mahdollisimman moni saa apua itselleen tai läheisilleen heidän kertomastaan.

Lukiessani kirjaa huomioni kiinnittyi erityisesti kahteen paranemisen kannalta ratkaisevaan tekijään: potilaan kykyyn ottaa vastuu omasta terveydestään ja kuunnella omaa intuitiotaan. Nämä ovat asioita, jotka valitettavasti on aliarvioitu terveydenhuoltojärjestelmässämme. Systeemimme toimii oikeastaan päinvastoin: ne jotka uskaltavat ajatella itse ja haluavat tehdä omat ratkaisunsa, leimataan vastuuttomiksi hulluiksi ja jätetään yksin. Ja toisaalta, kuten kirjan lukuisat tarinat kertovat, jokainen ihminen ja jokainen syöpätapaus on erilainen. Kuinka siis jokaiselle voisi käydä sama hoito? Syövän syntyyn johtavat syyt ovat löydettävissä, mutta se voi vaatia paljon itsetutkiskelua.

Siksi onkin aika hämmentävää, ettei länsimainen lääketiede juurikaan kannusta etsimään potilaan sairastumiseen johtaneita tekijöitä, ja muuttamaan niitä. Sen sijaan lähdetään suoraan hoitamaan itse oiretta, eli syöpäkasvaimia. Joskus tilanne voi toki olla akuutti, ja leikkaus tai muu toimenpide on välttämätön heti, mutta useimmiten varsinaista kiirettä ei ole. Silloin tulisi antaa potilaalle mahdollisimman kattavat tiedot vaihtoehdoista (ravitsemus, luontaishoidot, lääketieteen menetelmät ym. keinot), sekä aikaa ja tukea päätöksen tekoon. Vain potilas itse voi sydämessään tietää, mikä hänelle on parasta.

Meidät on kasvatettu siihen, ettei lääkärin mielipidettä saa kyseenalaistaa. Radical Remission puhuu kuitenkin toista kieltä. Ihmiset, jotka ottavat vastuun omasta terveydestään, tulevat todennäköisemmin parantumaan syövästä. He nimittäin uskaltavat nähdä vaihtoehtoja perinteisille hoitomenetelmille, joita ovat leikkaus, sädetys ja sytostaatit. Intuitiotaan kuunnellen nämä rohkeat potilaat ohjautuvat juuri niiden elämänmuutosten, hoitajien ja hoitomenetelmien luo, joita tarvitsevat parantuakseen. Joskus heidän paranemissuunnitelmaansa kuuluu myös lääketieteellisiä hoitoja, joskus taas ei.

Mutta ilman ohjaajan paikalle asettumista ja intuitioon luottamista sairastuneen voi olla mahdotonta tietää, mistä omassa sairaudessa on kyse, ja mitä hän tarvitsee parantuakseen. Tällaiseen vastuunottoon toivoisin yhteiskuntamme ja terveydenhoitojärjestelmämme rohkaisevan meitä: kuuntele itseäsi, kuuntele sydäntäsi ja tee ratkaisusi kaikessa rauhassa! Lääkärit voivat tarjota niitä menetelmiä, jotka heillä on käytössään, mutta valinta on aina potilaan ja sitä tulee kunnioittaa. Onhan kyse hänen kehostaan ja hänen elämästään! Toivon myös, että lääkäreillä on tulevaisuudessa mahdollisuus tarjota syöpäpotilaille muitakin keinoja, kuin lääketieteelliset hoidot.

Ihminen on kokonaisuus, joten myös syövästä paraneminen vaatii usein muutoksia monella tasolla: henki, mieli, tunteet ja keho. Näin ollen syöpäpotilas voi tarvita apua itsensä parantamisessa kaikilla näillä tasoilla, kuten Turnerin kirjasta käy ilmi. Nykyisin yleisesti käytettävät syöpähoidot keskittyvät kasvainten poistamiseen ja tuhoamiseen, vaikka kehonkin tasolla tulisi ennen kaikkea tukea ja vahvistaa elimistön normaalia toimintaa (erityisesti immuunijärjestelmää) oikeanlaisella ravinnolla ja tarvittaessa lisäravinteilla. Paitsi ravitsemuksen, myös tunnetason ja henkisyyden merkitys syövän hoidossa ovat meillä vielä tuntemattomia käsitteitä, mutta funktionaalisen lääketieteen ja luontaishoitojen puolella ne tunnetaan hyvin. Tämän osaamisen tuominen terveydenhoitojärjestelmäämme olisi ehdottoman tärkeää.

Radical Remission oli hyvin positiivisia tunteita herättävä lukukokemus, mitä ei ehkä heti uskoisi, kun aiheena on kuitenkin syöpä. Kirjassa on kuitenkin lukuisia, toinen toistaan uskomattomampia tarinoita ihmisistä, jotka jopa saattohoitoon lähetettyinä kääntävät elämänsä suunnan ja paranevat! Se herättää toivoa ja antoi ainakin minulle aivan uudenlaisen kuvan sairaudesta nimeltä syöpä. Kirja muistuttaa meitä siitä, kuinka valtava paranemispotentiaali ihmiskeholla on, kun se saa tarvittavat työkalut toipuakseen. Jopa syöpäkasvaimet voivat kuihtua pois, kun keho toimii oikein.

Voin lämpimästi suositella Radical Remission –kirjaa kaikille, jos vain englanninkielisen tekstin lukeminen onnistuu, kirjaa kun ei ainakaan toistaiseksi ole saatavilla suomenkielisenä. Englanninkielisenä Radical Remission löytyy useista suomalaisista nettikirjakaupoista.

Lisäys 13.5.2016: kirjaa on saatavana nyt myös suomeksi nimellä Syövästä voi selviytyä! Katso lopusta linkit verkkokauppoihin, joista sitä ainakin voi ostaa. Kirjan kirjoittaja Kelly Turner on myös tulossa Suomeen 29.10.2016 Syövästä voi selviytyä -tapahtumaan, katso tarkemmin http://www.syovastavoiselviytya.fi/.

Lisätietoa:

http://www.drkellyturner.com/

Kirjan suomenkielistä versiota myyvät ainakin seuraavat verkkokaupat:

Ei enää myynnissä: http://www.adlibris.com/fi/kirja/syovasta-voi-selviytya-9789511295754

https://www.adlibris.com/fi/kirja/radical-hope-9781401959210

Tiina Tolvanen

[author] [author_image timthumb=’on’]https://www.kristallipuolue.fi/wp-content/uploads/2015/01/Kuva_TT.jpg[/author_image] [author_info]Olen naimisissa oleva kahden lapsen äiti, ikää minulla on 37 vuotta. Olen koulutukseltani filosofian maisteri (pääaineena bioteknologia). Olen elämäni varrella työskennellyt tutkijana, kotiäitinä ja yrittäjänä. Kotona lasten kanssa viettämieni vuosien aikana aloin tutustumaan todella itseeni, ja löytämäni henkisyyden kautta koko elämäni muuttui perustuksiaan myöten. Koen, että tärkein haasteeni on olla oma todellinen itseni ja kulkea sydämeni viitoittamaa tietä.[/author_info] [/author]

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *