Miehinen henkisyys, mitä se on? Olemme kaikki sitä jossain muodossa nähneet ja tiedostaneet. Suuria johtajia, joille tuo henkisyys on ollut läsnä: Gandhi, Nelson Mandela, Martin Luther King. Tuttuja nimiä kirjojen sivuilta. Mitä tuo mystinen, jopa hihhulilta kuulostava sana, henkisyys on minulle? Miehelle, joka on koulutukseltaan sähköasentaja ja jolla on vuosia takanaan vasta 28. Miehelle, joka ei kuulu mihinkään kirkkoon, lahkoon tai spiritistiseen piiriin. Miehelle, joka on kotoisin pienestä maalaiskylästä, ja jolle ”perinteiset” arvot, kuten koti, perhe, ystävät ja luonto, ovat lähellä sydäntä.

Mitä henkisyys on minulle?

Parhaiten sen voi kuvata neljällä sanalla. Vapaus, Valinta, Vastuu ja Vaikutus. Tuota henkisyys on minulle. Olen tietoinen siitä, että minulla on vapaus. Se on minussa itsessäni, eikä kenenkään muun tekemisissä. Minussa itsessäni on vapaus. Tämä vapaus tuo minulle valinnan mahdollisuuden. Pystyn valitsemaan asioita. Kun tiedostan tämän mahdollisuuden, voin luopua uhrina olemisesta asioiden edessä. Voin valita, onko se kuuluisa lasi puoliksi tyhjä vai puoliksi täysi. Näenkö polulla pelkkiä koiran jätöksiä, vai nostanko pääni, ja näen tuon upean kukkivan sireenin. Minulla on vapaus valita.

Tämä seuraava on minulle henkilökohtaisesti tärkein: Vastuu. Vastuu itsestämme, eli otamme vastuun itsestämme ja siitä, mitä meille tapahtuu ja mitä me olemme. Otamme vastuun siitä, mitä meille on tapahtunut ja tulee tapahtumaan. Valitettavasti vastuu tuli eteeni usein nelivuotisella urallani pääluottamusmiehenä, ja törmäsin siihen jo armeijassa. Olemme kyllä hyvin tietoisia oikeuksistamme eli siitä mitä meille saa ja ei saa tehdä. Unohdamme kuitenkin monesti noiden oikeuksien toisen puolen: ne velvollisuudet ja vastuut, jotka meille kuuluu. Meillä on siis myös vastuu valinnoistamme. Niin kauan kun emme ota vastuuta itsestämme, olemme tietyllä tavalla henkisesti kypsymässä.

Vaikutus. Lisäksi pitää ymmärtää se, että tekemillämme asioilla on vaikutuksia, jotka eivät välttämättä rajoitu pelkästään meihin itseemme. Itse asiassa todella harvoin rajoittuvat. Ihminen on jännittävä mekanismi; emme koskaan tee mitään pahaa itsellemme. Teemme itsellemme pelkästään oman todellisuutemme mukaan positiivisia asioita. Tässä kohtaa pitää tiedostaa vaikutus muihin: ihmisiin, ympäristöön jne.

Henkisyys ei siis ole minulle mitään tiettyyn uskontoon tai rituaaliin kuulumista. Henkisyys on vapautta valita ja ottaa vastuuta sekä tiedostaa omien valintojensa vaikutukset. Lisäksi minulle henkisyys on rakkautta. Rakkautta itseäni kohtaan. Ei itserakkautta, vaan rakkautta itseäni kohtaan. Filosofisesti kuvaisin sen näin: rakasta itseäsi niin paljon, että voit rakastaa kaikkea ympärilläsi yhtä paljon. Jos haluat muutosta, ole itse muutos. Meidän pitää ensin muuttaa itseämme, jos haluamme muuttaa maailmaa.

Kalle Salli

 

Kerro kavereillesi...
  • 145
    Shares
  • 145
    Shares
Liity Odotuslistalle

Liity Odotuslistalle

Liity odotuslistalle, ja kuulet ensimmäisten joukossa sähköisestä kannatusmahdollisuudesta.

Sinut on lisätty odotuslistalle onnistuneesti.