top of page

Heräsin tähän elämään

12.05.2014 On huikeaa huomata, kuinka maailmani on erinäköinen tänä päivänä kuin vielä muutama vuosi sitten.

Katson maailmaa nyt aivan uusin silmin.

Kaikki alkoi sairastelustani. Olen aina ollut hyvin terve, mutta neljä vuotta sitten oloni ei ollut hyvä. En osannut kohdentaa tarkkaan sitä, mikä oli vialla. Oli fyysisiä oireita, väsytti eikä mikään huvittanut. Kun tätä oli jatkunut hyvin pitkään, hain apua paikallisesta terveyskeskuksesta. Lääkäri otti minut aluksi hyvin vastaan. En ollut käynyt lääkärissä vuosiin, antibioottikuurejakin olin syönyt koko elämäni aikana vain ehkä kaksi. Hän tutki ja otatti kokeita, mutta lukuisista käynneistä huolimatta hän ei keksinyt sitä, mikä minua vaivasi. Lopulta hän epäili, että kiinnitin liikaa huomiota fyysisiin oireisiini. Hän ei selkeästi kuullut viestiäni siitä, että kaikki ei ollut kunnossa. Minulla oli paha olla. Kun en enää saanut apua terveyskeskuksesta, mieli oli entistä synkempi. Nyt seuranani oli vielä syyllisyys ja häpeä, koska lääkäri antoi ymmärtää, että kaikki oli kunnossa ja kuvittelin oireeni. Testit kun eivät näyttäneet minkään olevan vialla.

Jostain sain idean kokeilla jotakin hiukan erilaista ja päätin ilmoittautua henkiselle kurssille. Epäilin koko juttua, enkä uskaltanut puhua kenellekään siitä, missä kävin. Se oli kuitenkin käänteentekevää elämälleni ja perheelleni. Kurssilla opin pysähtymään, hiljentymään ja kuuntelemaan itseäni. Oloni alkoi helpottua samalla kun löysin hiukan sitä ihmistä, joka todella olen. Kurssi avasi silmäni näkemään itseni, muut ihmiset ja maailman hiukan eri silmin. Opin kuuntelemaan itseäni ja löysin vastauksia esittämiini kysymyksiin. Asenteeni koko elämää ja itseäni kohtaan muuttui paljon aikaisempaa myönteisemmäksi.

Kolmannen lapsen syntymä vei minua jälleen uuteen suuntaan vauvani kärsiessä koliikista. Olin jo esikoisen kanssa kokenut allergisen vauva-arjen ja silloin olimme yrittäneet saada apua länsimaisen lääketieteen puolelta. Valitettavasti sillä puolella ei juuri löydy apua suolisto-oireisiin allergioihin, joten kolmannen lapsen kanssa lähdin heti hakemaan apua vaihtoehtopuolelta. Jo ensimmäinen käynti vyöhyketerapeutilla muutti elämääni jälleen, kun hän kehotti minua tarkentamaan omaa ruokavaliotani. Halusin jatkaa imetystä ja olin valmis karsimaan ruokavaliostani vyöhyketerapeutin kehotuksesta muun muassa vaalean vehnän ja maidon.

Pohdin ruokavaliotani ja päätin samalla jättää pois myös sokerin. Elettyäni pienen hetken näillä muutoksilla, huomasin valtavia vaikutuksia. Ylimääräiset kilot lähtivät tippumaan ihan itsestään, piristyin ja voin kaiken kaikkiaan paremmin. Parasta oli se, että uusi piristynyt olo toi tunteja lisää vuorokauteeni, kun en tarvinnut enää niin paljon unta. Ja lapsikin voi paremmin.

Matkan varrella ruokavalioni on tarkentunut entisestään. Olen jättänyt gluteeniviljat melkein kokonaan ja maito, sokeri ja lisäaineet ovat hyvin pitkälti poissa ruokavaliostani. Pyrin syömään runsaasti kasviksia ja hedelmiä, lihaa ja kalaa sekä siemeniä ja pähkinöitä. Painotan eettisesti tuotettuja elintarvikkeita sekä luomua ja lähiruokaa. Luomuruoka on minulle tärkeä tekijä, sillä valitsemalla luomua, saan enemmän vitamiineja ja hivenaineita sekä vähennän lisäainekuormaa elimistössäni ympäristön säästymisen lisäksi. Herkuttelen edelleen ”kielletyillä” aineilla herkkupäivinä.

Herkuttelulle ei vaan enää ole samanlaista tarvetta kuin aikaisemmin. Olin yllättynyt huomatessani, että hyvä ja laadukas ravinto ei herätä makean himoa. Ruoka ja herkut olivat myös tapa lääkitä pahaa oloa ja huono ravinto lisäsi pahaa oloa entisestään. Koen heränneeni sokerin ja viljojen aiheuttamasta ”aivosumusta”. Olen täynnä elinvoimaa ja virtaa. Jaksan tehdä päivän kotiaskareet, hoitaa työni sekä olla paremmin läsnä perheelleni. Olo on kaiken kaikkiaan mahtava!

Ruokavaliomuutokseni innosti minua hankkimaan lisää tietoa ja tekemäni muutokset vaikuttivat koko perheeseeni. Tutkimusmatkani hyvinvoinnin tiellä avasi minulle tietoa suoliston kunnon merkityksestä ja probiooteista, puhtaan D-vitamiinin tärkeydestä sekä paljosta muusta. Viimeisin havaintoni liittyy kehon pH-tasapainoon. En enää allekirjoita virallisia ravintosuosituksia ja vaihdoimme muun muassa kevytrasvat voihin ja kookosöljyyn. Maito vaihtui meillä käsittelemättömään tilamaitoon ja samalla vähenivät kolmelta perheenjäseneltä siitepölystä aiheutuvat oireet. Olin järkyttynyt.

Onko käyttämämme ravinto todella niin käsiteltyä, että kärsimme varsinkin Suomessa muun muassa yleisesti allergioista ymmärtämättä asioiden yhteyttä? Kun kysyin käsitellyn maidon ja lasten korvatulehdusten yhteyttä neuvolalääkäriltäni, hän myönsi näillä olevan mahdollisesti yhteyttä. Silti kukaan ei puhu näistä asioista ääneen, koska se ei ole virallinen suositus. Lapset saavat antibiootteja ja lähetteen putkitukseen, vaikka taustalla saattaa olla ravinto. Kuinka paljon ravintosuosituksiin vaikuttavat elintarviketeollisuuden intressit?

Kun perheemme tarvitsee nykyään lääkärin palveluja, suuntaamme aina ensin homeopaatin vastaanotolle. Sieltä olemme aina saaneet apua emmekä ole toistaiseksi tarvinneet länsimaisen lääketieteen apua ollenkaan. En kuitenkaan halua sulkea pois mitään, vaan uskon ihmisen kokonaisvaltaiseen hoitamiseen kaikkia aloja yhdistellen. Ei tarvitse valita joko länsimaista lääketiedettä tai vaihtoehtohoitoja. Diagnoosi kannattaa hakea useammasta paikasta. Poimimalla itselle sopivat hoitomuodot sekä kokeilemalla rohkeasti eri vaihtoehtoja löydät varmasti apua juuri sinua vaivaaviin asioihin.

Tietoa kannattaa hakea sekä kyseenalaistaa lukemansa. Matkani tällä tiellä on vasta alussa. Mitä kaikkea tulenkaan vielä löytämään? Silmäni ovat nyt avautuneet huomaamaan, että ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvään oloon vaikuttaa moni asia. Länsimainen lääketiede on välttämätön meille ja se on tuonut paljon hyvää terveydenhuoltoon. Se ei kuitenkaan aina tarkkaile ihmistä psykofyysisenä kokonaisuutena. Taustalla jylläävät myös voimakkaasti lääketeollisuus ja raha. Hyvä terveys muodostuu ravinnon, liikunnan, levon ja mielen tasapainosta. Jokainen on itse vastuussa omasta hyvinvoinnistaan ja jokainen voi itse vaikuttaa tähän jokapäiväisillä valinnoillaan. Tärkeintä on kuunnella itseään. Mitä sinun kehosi ja mielesi tarvitsee juuri nyt?

I didn’t change

I just woke up

Maiju Kytösaho

Recent Posts

See All

Onko velka kansalaisten vai eurorahoittajien syy?

Maurizio Sajeva, 20.2.2023 Kun olin vielä lapsi 1970-luvulla ja asuin Italiassa, Aku Ankka maksoi 200 liiraa (0,10 euroa), ja muistan kuinka vaurasta aika oli. 1990-luvulla sanomalehdet kirjoittivat,

Politiikka ja leimaamista

Maurizio Sajeva, 20.01.2023 Kristallipuolue on vapaa paikka kaikille niille, joilla on jalat maassa ja konkreettiset ratkaisut mielessä, mutta jotka ajattelevat järjen lisäksi myös sydämellä Olen aiem

Comments


bottom of page