22.05.2016 Paikallislehden influenssatilastojen innoittamana halusin nostaa esiin muutamia aiheeseen liittyviä asioita. Meille mm. suositellaan influenssan ehkäisyksi rokotetta ja se todetaan turvalliseksi ja tehokkaaksi. Löytyy kuitenkin paljon tutkimuksia, jotka eivät tue näitä väitteitä.
Joka vuosi influenssarokotetta kehitettäessä yritetään ennustaa mikä virusmuoto tulee aiheuttamaan eniten sairastumisia ja rokotteeseen valitaan todennäköisin kanta taudinaiheuttajasta. Vuonna 2016 influenssarokote ei antanut suojaa keväällä liikkuvaa B-virusmuotoa vastaan, sillä rokotteeseen oli valittu eri kanta kuin leviämään lähtenyt virusmuoto. Aiheesta uutisoi mm. Helsingin Sanomat.
Myös tätä edeltävänä talvena oli vastaavanlainen tilanne eikä rokote antanut kunnon suojaa.
Hyödytkö siis influenssarokotteesta?
Erityisesti riskiryhmään kuuluvien ihmisten eli lasten ja vanhusten, suositellaan ottavan rokote. Riskiryhmien rokottamisen hyödyistä ei puolueettoman ja arvostetun Cochrane-instituutin mukaan ole kuitenkaan näyttöä. Tutkimuksia aiheesta löydät tästä, tästä sekä tästä. Vanhusten parissa työskentelevien ihmisten rokottamisen hyödyistä ei myöskään löydy tutkimuksen mukaan näyttöä. Sen sijaan Cochrane-instituutti on löytänyt paljon puutteita rokotetutkimuksissa sekä näyttöä tutkimusten manipuloinnista lääketeollisuuden rahoittamissa influenssarokotetutkimuksissa.
Onko rokotteesta mitään haittaa?
Haittojakin rokotteista näyttäisi olevan ja tässä vain muutama maininta. Verrattaessa mm. influenssarokotteen saaneita ja rokottamattomia, havaittiin rokotetuilla esiintyvän vähemmän influenssaviruksia, mutta huomattavasti enemmän sikainfluenssavirusta sekä muita hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia.
Tutkimuksen mukaan toistuva rokottaminen influenssaa vastaan häiritsee T-solujen tuotantoa heikentäen lapsen immuunipuolustusta ja raskaana olevilla influenssarokote aiheuttaa elimistön tulehdustilan.
Luonnollinen suoja
Luonnollisesti sairastettu tauti antaa pitkän vastustuskyvyn kyseistä tautia vastaan. Influenssalta, niin kuin muiltakin taudeilta voi suojautua hoitamalla kehon immuunipuolustusta. Tämä tapahtuu tehokkaimmin ravitsemalla kehoaan puhtaalla ja terveellisellä ravinnolla, välttämällä stressiä ja nauttimalla joitakin laadukkaita lisäravinteita. Mm. sinkki, D- ja C-vitamiini ovat tehokkaita influenssan hoidossa.
En halua kirjoituksellani vähätellä influenssaa, sillä tauti on inhottava sairastaa ja joissain tapauksissa vakava ja vaarallinen. En myöskään halua syyttää terveydenhuollon ammattilaisia, jotka jakavat nykyisiä rokotus- ja ravitsemussuosituksia, sillä he toimivat heille jaettujen tietojen ja ohjeistusten perusteella.
Toivon ainoastaan, että ihmisillä olisi mahdollisuus nykyistä monipuolisempaan ja erityisesti puolueettoman tahon tuottamaan tietoon tehdessään päätöksiä omasta, lasten ja läheistensä terveydestä.
Maiju Kytösaho
ความคิดเห็น