RIKKOOKO TYÖNANTAJASI TYÖSUOJELULAKIA?

Meillä on Suomessa runsaasti rakennuksia, joissa on paljon saastetta, joka sairastuttaa siellä olevat ihmiset, vauvasta vaariin, työntekijöitä, asukkaita, hoito- ja päiväkodeissa ja koulussa olevia. Joillain paikkakunnilla asiat ovat jo hoidossa, ja esimerkiksi hometta sisältäviä kohteita uudistetaan ja puretaan asianmukaisesti ottaen huomioon Suomen lainsäädäntö. Silti löytyy myös tahoja, jotka eivät ole vastuullisia kohteidensa remontista, vaan altistavat työntekijänsä ja kohteissa vierailevat remonttipölylle.

 

Ihmiset eivät tiedä riittävästi oikeuksistaan, ja eivät välttämättä kerro työpaikkansa ongelmista edes kotona esim. vaitiolovelvollisuuden takia. Kun kyseessä on ongelma, jota työsuojelulaki koskee, niin silloin asia täytyy tuoda esiin pelkäämättä työpaikkansa menettämistä. Asiat vaan mutkistuvat ja pahenevat ajan kanssa, jos ongelmiin ei puututa.

Se, miten jokainen voi omalla työpaikallaan vaikuttaa asioihin, on tuoda ongelma näkyväksi. Ja jos se ei riitä, niin se tuodaan julkisuuteen. Se on uusi yhteisöllinen tapa toimia. Työyhteisön pitäisi pitää huolta työntekijöidensä kokonaisvaltaisesta terveydestä, fyysisestä, henkisestä ja psyykkisestä. Sen takia meillä on työsuojelulakeja, joita noudattamalla tämä toteutuu.

 

Otetaan yksi esimerkki. Kuinka paljon me hengitämme ilmaa, jota emme voi valita, ja joka on täynnä terveydelle haitallisia aineita? Kuinka paljon esimerkiksi remonttikohteissa on aineita, joita pitäisi käsitellä alipainetilassa ja äärimmäisen suojatuissa työasuissa? Jos saastunutta ilmaa hengittää tunnista toiseen, päivästä toiseen, viikosta toiseen, on selvää että altistus voimistuu kerta kerran jälkeen, eikä siitä kukaan voi toipua yhden tai kahden vapaapäivän aikana.

 

Esimekiksi asbesti aiheuttaa mm. astmaa, keuhkoahtaumaa ja syöpää, se myös altistaa kaikille hengitystie-elinten tulehduksille. Se aine jää kehoon, se on siellä lopunelämän ajan. Pienikin altistus voi olla terveydelle vaarallinen.

https://www.hengitysliitto.fi/fi/search/node/asbesti

 

Homekohteissa yleisimmät altistuksesta seuraavat oireet ovat päänsärky, erilaiset kivut, nenäverenvuoto, kuumeilu, yskä, muistihäiriöt, masennus, mielialan vaihtelut, unihäiriöt, ahdistuneisuus, krooninen väsymys, huimaus/pyörrytys ja joissain tapauksissa sairaskohtaukset. Pitkäaikainen altistuminen sisäilman toksiineja tuottaville homeille voi johtaa mm. allergioihin, astmaan, yliherkistymisiin ja limakalvojen ärsyyntymiseen.

https://homepakolaiset.fi/tutkimustietoa_the_validity.html

 

Entäpä kuinka paljon työyhteisössä saa kokea paineita se, joka ensimmäisenä sairastuu? Hän, joka on herkkä ja keho reagoi nopeasti. Luulosairas ja laiska, aina sairaslomalla saa helposti tittelin Saikku-työntekijä. Se kasvattaa pelkoa, että uskaltaako sitä enää edes sairastaa, ja pitäisikö sitä mennä kuitenkin töihin, vaikka terveydenkin uhalla.

Ja jos lääkärikään ei ota oireita ja tilannetta vakavasti tai hänet on ohjeistettu toimaan tiettyjen sääntöjen mukaan, niin silloin alkaa henkinen ja psyykkinen puoli romahtaa, ja se vaikuttaa ilmapiiriin sairastuneen lähellä oleviin merkittävästi. Pitkään sairaslomalla olevalle hänen olotilansa jatkuva utelu, nimittely ja vähättely selän takana työyhteisössä täyttää kiusaamisen tunnusmerkit. Voi kestää pitkään ennen kuin tilanne korjaantuu. Miten tällaisessa tilanteessa hoidetaan jälkiseuraamukset, jotta kaikki voivat hyvin?

 

Työsuojelulain mukaan jokaisella työntekijällä on oikeus tehdä työtä ympäristössä, joka ei saastuta ja sairastuta.Tämä on taattu työsuojelulaissa, joka löytyy osoitteessa:

https://www.tyosuojelu.fi/fi/saannokset-voimassaolevat

 

Työturvallisuusrikoksesta joutuu vastuuseen, siitä seuraa yhteisösakko ja jopa vankeusrangaistus, mikäli toiminta tuomitaan törkeäksi tuomioistuimessa. Ja uhrit voivat saavat korvauksia, mikäli oikeudessa niin määrätään. Oikeus voi määrätä vahingonaiheuttaneen tahon maksamaan korvauksia vahinkoa kärsineille.

 

Tässä vielä lainaus, mitä voi olla edessä, jos asioihin ei puututa.

”Kemikaaliherkkyyksistä kärsivien oireet ovat todellisia, ja oireilevien määrä tuntuu kasvavan. Naisten oireilu on yleisempää kuin miesten. Pitkittyessään oireilu saattaa kroonistua. Jotkut invalidisoituvat pahoin: tavanomaisetkin asiat – työn tekeminen, asuminen ja eläminen – käyvät vaikeiksi tai jopa mahdottomiksi.” ”Ongelmat tulee tunnistaa myös tautiluokituksessa, määritellä niille kriteerit ja löytää keinot tukea syndroomasta kärsiviä. Jo sairastuneista on pidettävä huolta, heitä ei saa jättää yhteiskunnan suojaverkon ulkopuolelle.”

https://www.hajusteyliherkkyys.com/linkkejaTutkimuksiinJaLisatietoon.html

 

Jos sinusta tuntuu, että sinun oikeuksiasi on loukattu, ja ettei sinun työturvallisuuttasi huomioida niin kuin lakikin vaatii, ja jos sinusta tuntuu, ettet sinä pysty asioille yksin tekemään mitään, niin uskalla antaa äänesi kuulua kuitenkin. Vain sillä tavalla asioihin tulee muutos. Jonkun on otetta se ensimmäinen askel. Ehkä sinä olet juuri se oman työyhteisösi ensimmäisen askeleen ottava, toisista välittävä rohkea ihminen?

– Pike

 


Olen pian 44-vuotias kirjoittaja, toimittaja, tiedottaja, runoilija ja käsikirjoittaja. Olen sosiaalinen, helposti lähestyvä ja lähestyttävä verkostoituja. Seuraan uteliaana maailman tapahtumia ja pyrin olemaan ajan hermolla. Kirjoitan intuitiivisesti aiheesta kuin aiheesta. Nostan esiin totuuksia ja epäkohtia avoimesti ja rehellisesti. Olen kulkenut omaa polkuani kärsimyksen, kivun ja irtipäästön kautta. Olen löytänyt ilon, innostuksen, intohimon ja pyyteettömän rakkauden antaen anteeksi ja olemalla kiitollinen kaikesta. On ollut haasteellinen reitti löytää omalle keholle sopiva ruokavalio välttäen gluteenia ja maitotuotteita. Henkinen heräämiseni alkoi isäpuoleni kuolemasta liikenneonnettomuudessa, menetettyäni parisuhteeni, terveyteni ja myös osa yhteistyökumppaneista työn parissa sekä ystävien ja naapurien hylättyä eroni jälkeen. Neljän lapsen äitinä, yksinhuoltajana, olen oppinut selviytymään, organisoimaan ja delegoimaan. Oppaanani on positiivinen elämän asenne ja sydämen äänen kuuntelu.

Kerro kavereillesi...
Liity Odotuslistalle

Liity Odotuslistalle

Liity odotuslistalle, ja kuulet ensimmäisten joukossa sähköisestä kannatusmahdollisuudesta.

Sinut on lisätty odotuslistalle onnistuneesti.