Henkisyyttä politiikkaan
"Me yhteiskunnan jäsenet emme ole vain numeroita tilastoissa tai kuluja budjeteissa. Meillä kaikilla on ihmisarvo ja tarpeemme."
Henkisyyttä politiikkaan. Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Toki tähän ei ole yhtä ainoaa vastausta.
Henkisyys voi ilmentyä monella eri tavalla ihmisessä. Se voisi olla muun muassa myötätuntoa (empaattisuus), tuomitsemattomuutta, kokonaisvaltaista rehellisyyttä (jopa oman intressin ylittävää tai liiallista varovaisuutta toisten tunteille), autenttista kuuntelemista (ei argumentaatio virheiden etsimistä, vaan yrittäen ymmärtää) sekä tietoisena olemista.
Tietoisena oleminen on tila, jossa kokija pyrkii olemaan irrallaan psykologisista toimintamalleista (ego, tunteet, opitut käyttäytymismallit, mieli, persoonallisuus ja jopa alitajuntaiset raamit). Ja pyrkii muodostamaan tässä rauhan tilassa parhaan kuvan kustakin olemassaolon hetkestä. Ja kyllä, tämä tila ei ole kovinkaan helppo löytää, edes hetkellisesti. Se vaatii harjoittelua ja harjoittelua (todennäköisesti läpi useamman elämän). Ja useasti lukuisia ja lukuisia, monenmuotoisia teknologioita (jooga, meditaatio, mindfullness, TRE, terapia, EFT, varjotyökentely, henkiolennot, rukoilu, kivet ja kristallit, psykotrooppiset substanssit, hypnoosi, regressioterapia, kiitollisuus, neuroplastiset harjoitteet, rakkauden kokeminen, itkeminen, nauru jne.) Mikä kullekin kokijalle tuntuu omalta.
Palataan takaisin siihen miten tämä sitten voisi käytännössä näkyä politiikan tasolla. Muun muassa niin että yhteiskunnan jäsenet nähtäisiin tasavertaisina ihmisinä osana yhteiskuntaa. Me yhteiskunnan jäsenet emme ole vain numeroita tilastoissa tai kuluja budjeteissa. Meillä kaikilla on ihmisarvo ja tarpeemme. Hyvinvointi ei ole hyvinvointia jos se ei ole kokonaisvaltaista. Tarvitsemme maailmalta lukuisia tarpeita; jokainen oman painotuksensa mukaan.
Toki valtio tuskin pystyy tarjoamaan kaikille kaikki tarpeet tyydytetyksi. Mutta ainakin esteitä hyvinvoinnille voitaisiin pyrkiä vähentämään. Ai tarvitset vielä enemmän konkretiaa. No varmasti yhteiskunta voisi tarjota vanhukselle muutakin kuin vaipat, lääkkeet ja sängyn. Työttömälle muutakin kuin keppiä, köyhälle muutakin kuin välttämättömän rahallisen tuen, nuorelle muutakin kuin uran, duunarille muutakin kuin työn ja rikkaalle muutakin kuin materiaa.
Tarvitsemme paljon enemmänkin kuin vain välttämättömät elämisen edellytykset. Tarvitsemme toivoa, mahdollisuuksia, vapautta, yhteyttä.