top of page

Teesi 6

6 - Työ.jpg

Työn määritelmän uudelleen arviointi.


Työtä ei pidä tehdä työn vuoksi, vaan todellisen tarpeen. Työn määrää pitää myös jakaa tasaisemmin, jolloin täysipäiväisen työviikon kesto lyhenee ja työttömyys laskee. Byrokratiajärjestelmät ovat yksinkertaistettava ja perustulo on otettava käyttöön.


Tutkimuksien mukaan kivikaudella keskimääräinen työviikon kesto oli n. 20 tuntia ja keskiaikaisella maaorjalla oli enemmän vapaa-aikaa kuin nykypäivän normaalia työviikkoa tekevällä työntekijällä.

Noista ajoista yhteiskuntamme on kuitenkin kehittynyt teknologisesti huomattavasti, joten mistä johtuu että siinä yhteiskunnan osa-alueessa jossa elämme, käytämme työhön liittyviin asioihin melkein puolet hereilläoloajastamme?


Vastaus tähänkin ongelmaan löytyy talousjärjestelmämme luonteesta. Talouteen luotava raha luodaan yksityisomisteisissa pankeissa korollisen velan muodossa, joten talouden on kasvettava koko ajan jotta emme kokisi talousromahdusta. Tuon johdosta teemme valtavan määrän turhaa työtä, sillä esimerkiksi byrokratian yksinkertaistaminen vähentäisi turhan työn määrää.


Samaan tapaan, suuri osa käyttötavaroistamme suunnitellaan tuottamaan, ei kestämään. Teollisuudessa tuosta toiminnasta käytetään nimeä suunniteltu hajoavuus, mikä siis tarkoittaa sitä että tuote suunnitellaan hajoamaan lyhyen ajan kuluessa takuuajan jälkeen, jotta kuluttajille voidaan myydä lisää tuotteita. Lisämyynti on varsinkin suuryritysten elinehto, mutta ne resurssit joita kulutusyhteiskuntamme käyttää ovat niin valtavia että niiden haitalliset vaikutukset alkavat näkyä jo räikeästi Suomessakin kaivosteollisuuden aiheuttamien luonnontuhojen myötä.


Meidän on jo korkea aika kulkea kohti todellista sivistysvaltiota, missä työtä arvostetaan ja palkitaan sitä paremmin, mitä enemmän se tuottaa hyvinvointia ympäristöönsä. Meillä on jo resursit ja osaaminen siihen että muutamme talousjärjestelmämme luonteen siten, että edellä mainittu on mahdollista. Voimme myös varsin helposti huomata, että kun määrittelemme uudelleen tarpeellisen työn, tulee tarvittavien työtuntien määrä putoamaan huomattavasti. Nuokin työtunnit voimme jakaa tasaisemmin ihmisten kesken.


Koska raha ei ole luonnonvara, vaan sitä voi luoda loputtomasti, sen puute on vain keinotekoinen este jolla kehitystä sivistysvaltioksi on yritetty hidastaa. Voimme siis todeta, että ainut mitä tarvitsemme perustulon käyttöönottoon on poliittinen halu, joka on kansasta lähtöisin.

bottom of page