top of page

Rokotehaitta?

05.09.2014 Vuonna 2009 syksyllä ihmisiä pelotellaan vakavalla taudilla nimeltä sikainfluenssa. Markkinoille tuodaan rokote, jota ei ole kunnolla tutkittu, mutta suomalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee kaikille rokotetta. Paine rokotteen ottamiseksi on kova. Muutama uskaltaa olla ottamatta. Tässä kohtaa kiitän vahvaa intuitiotani, jota uskalsin kuunnella enkä rokottanut itseäni enkä omia lapsiani.


Hyvän ystäväni kaksi lasta sairastuu keväällä 2010. Samanlaisia oireita on monella muullakin lapsella samalla paikkakunnalla. Yksi ja toinen saa diagnoosiksi lasten reuman. Kun tautitapauksia alkaa pompsahtaa kuin sieniä sateella, vanhemmat tajuavat pian yhteyden Pandemrix (sikapiikki) rokotteeseen, joka on annettu kaikille näille sairastuneille samasta rokote-erästä. Kaikki lapset ja raskaana olleet naiset, joiden lapset ovat myöhemmin saaneet saman diagnoosin, on rokotettu kahden peräkkäisen päivän aikana samassa paikassa.


Vanhemmat ottavat yhteyttä THL:een, joka ei reagoi tapauksiin. Vanhemmat kertovat epäilyistään mm. neuvolassa, reumapolilla ja kuntoutuksessa. Yksikään lääkäri ei kommentoi millään tavalla. Yksi aktiivinen isä lähtee etsimään lisää tietoa ja löytää sattumalta rokotehaittailmoituksen. Yksikään lukuisista hoitohenkilökuntien jäsenistä, joita vanhemmat ovat tavanneet, ei ollut kertonut haittailmoituksen olemassaolosta. THL:n mielestä haittailmoitusta ei kannata täyttää. Tämä ilmeni isän ja THL:n välillä käydyssä puhelinkeskustelussa.


Aktiivinen isä etsii lisää tietoa ja soittelee eri tahoille. Kelan tutkija yllättyy saamistaan tiedoista ja tilastoista, joihin hän pääsee käsiksi. Hän toteaa puhelinkeskustelussa, että juttu haisee vahvasti. Kun tutkijaa myöhemmin haastatellaan lehteen, hänen lausuntonsa on muuttunut. Muuttiko pelko omasta urasta mielipiteen?


Aktiivinen isä jatkaa tutkimuksia ja huomaa selvän tilastollisen piikin paikkakuntansa lasten reuma- tilastoissa. Lukuisia tapauksia tulee tietoon myös naapurikunnasta. Paikallislehden ilmoituksessa pyydetään vastaavassa tilanteessa olevia ihmisiä ottamaan yhteyttä, jotta isän tilasto tarkentuu. Ilmoitus leviää myös muualle Suomeen. THL vastaa paikallislehdessä, ettei ole syytä tutkia näitä tautitapauksia. He eivät siis aio edes tutkia, koska piikki tilastossa ei ole valtakunnallinen. Heidän mielestään ei ole merkityksellistä, jos jossain rokote-erässä on ollut mahdollisesti vikaa ja se on aiheuttanut paikallisesti lukuisia terveysongelmia lapsille.


Muutama toimittaja kiinnostuu tapauksesta. Freelancetoimittaja haluaisi tehdä jutun, mutta ei löydä kanavaa haastattelulle. Yksi toimittaja onnistuu vihdoin tekemään jutun. Isältä on mennyt paljon aikaa tähän mennessä asioiden selvittelyyn. Ollaan jo vuodessa 2014.


Toimittaja on haastatellut jutun yhteyteen useaa eri tahoa. THL kiistää edelleen tautitapausten yhteyden rokotteeseen. Lapsia hoitanut reumatologi antaa ympäripyöreitä vastauksia. Reumapolilla on kuitenkin huomattu tämä tautitapausten piikki, sillä henkilökunta on vitsaillut näille naapurikunnasta saapuville vanhemmille, että he voisivat tulla bussilla yhdessä, kun heitä on niin paljon. Toimittaja on myös löytänyt yhden rohkean reumatologin Helsingistä, joka toivoo vanhempia vaatimaan vastauksia tapaukseen. Samassa yhteydessä lehdessä käsitellään myös rokotehaittailmoituskäytäntöä Suomessa. Puolueettoman Rokotusinfo ry:n mukaan haittailmoituksiin suhtaudutaan täysin asiattomasti Suomessa.


Paikallislehdessä ollut ilmoitus sekä lehtihaastattelu johtavat yhteydenottoihin ympäri Suomea. Samaa surullista tarinaa kuulee useilta epätoivoisilta vanhemmilta. He tietävät lapsen sairastumisen johtuvan rokotteesta, mutta heitä kohdellaan lääkärien taholta täysin asiattomasti ja ala-arvoisesti. Vanhemmille nauretaan lääkärien toimesta, heitä vähätellään yms. Ketään ei otettu tosissaan. Yksikään yhteyttä ottaneista vanhemmista ei ole kuullut rokotehaittailmoituksesta. Yksikään lääkäri tai muu hoitohenkilökuntaan kuuluva jäsen ei ole kertonut heille asiasta.


Yhteyttä ottivat myös vanhemmat, joiden lapsella oli jokin muu autoimmuunitauti kuin reuma. Yksi mielenkiintoisista yhteydenotoista koski tyttöä, joka oli sairastunut neuroimmuunisairauteen CFS/ME, jonka tunnistaminen on Suomessa olematonta. Sairautta tunteva neurologi kertoi, että yksin hän on hoitanut nyt kuutta nuorta potilasta, kun ennen vuotta 2010 lapsilla tai nuorilla ei ko. sairautta tavattu lainkaan. Yhteyttä ottanut perhekin tunsi toisen tytön täysin samanlaisella tarinalla.


Toinen mielenkiintoinen yhteydenotto koski naista, joka sairastui vuonna 2010 yli puoleksi vuodeksi influenssan kaltaiseen tilaan kolmen lapsensa kanssa ja he kärsivät sen jälkeen pitkään lihasheikkoudesta ja kivuista sekä nivelsäryistä. Kahdelle vanhimmalle lapselle on jäänyt voimakas päänsärky ja kauhea väsymys lähes jokapäiväiseksi riesaksi. Tämä nainen on vaatinut pääsyä tutkimuksiin monen vuoden ajan. Sen sijaan hänet on lähetetty psykiatrille. Vihdoin hän sai lähetteen asiaan erikoistuneelle neurologille, joka kirjoitti hänelle lausunnon taudin johtuvan Pandemrix-rokotteesta. Myös yleislääkäri, infektiolääkäri ja fysiatrian ylilääkäri ovat myöntäneet hänen tautinsa johtuvan kyseisestä rokotteesta. Tässäkin tapauksessa naista kehotettiin olemaan täyttämättä haittailmoitusta.


Asiaan perehtynyt neurologi on varma, että lisääntyneet reumatapaukset, CFS-tapaukset sekä monet muut autoimmuunisairaudet johtuvat rokotteesta. Kyseinen neurologi kertoi, että halua tautien ja rokotteen yhteyden tutkimiseen kyllä on, myös keino löytyy, mutta rahoitus puuttuu.

Sairastuneet tai sairastuneiden lasten vanhemmat ovat täysin yksin. THL ei ota kantaa. Hoitavat lääkärit eivät ota kantaa. Media ei tuo aihetta julkisuuteen. Lääkeyhtiö on vapautettu vastuusta rokotteen hankintahetkellä. Vastuu kuuluu THL:lle ja valtiolle tällä hetkellä ja ne yrittävät painaa asian villaisella.


Uskon, että oikeus voittaa lopulta tässäkin asiassa. Onneksi muutama lääkäri ja erityisosaaja on uskaltanut jo puhua ääneen tiedoistaan ja epäilyksistään. Toivon tämän tiedon leviävän, jotta voimme tulevaisuudessa vaatia yhdessä vastuuta lääkeyhtiöiltä. Kun heillä on vastuu, heillä on halu kehittää tuotteita, jotka ovat todella turvallisia ja tehokkaita. Lääkkeet ja rokotteet on tutkittava aina ennen käyttöönottoa luotettavien, puolueettomien tahojen toimesta. Tämä koskee myös jo rokotusohjelmassa olevia rokotteita. Tutkimuksissamme ilmeni myös runsaasti niiden aiheuttamia haittoja. Suurinta osaa perusrokotteistakaan ei valitettavasti ole tutkittu placebo-kontrolloituina kaksoissokkotutkimuksina, joissa ei käytetä lumelääkkeenä toista rokotetta tai rokotteen sisältämiä apuaineita.


Jokaisen on hyvä muistaa, että kun rokotat itsesi tai lapsesi, olet yksin vastuussa kaikista seurauksista.

Recent Posts

See All

Onko velka kansalaisten vai eurorahoittajien syy?

Maurizio Sajeva, 20.2.2023 Kun olin vielä lapsi 1970-luvulla ja asuin Italiassa, Aku Ankka maksoi 200 liiraa (0,10 euroa), ja muistan kuinka vaurasta aika oli. 1990-luvulla sanomalehdet kirjoittivat,

Politiikka ja leimaamista

Maurizio Sajeva, 20.01.2023 Kristallipuolue on vapaa paikka kaikille niille, joilla on jalat maassa ja konkreettiset ratkaisut mielessä, mutta jotka ajattelevat järjen lisäksi myös sydämellä Olen aiem

Comments


bottom of page