top of page

Tutustuin turvapaikanhakijaan

01.06.2016 Niin tein. Olen lukenut kirjoituksia turvapaikanhakijoista monesta näkökulmasta. Toiset kutsuvat toisia suvakeiksi ja toiset rasisteiksi, vaikka mielestäni tuollaista vastakkainasettelua ja riidanhaastoa tulisi välttää.


Rasistileimaajat pelkäävät, että suomalaiset kohtelevat maahanmuuttajia huonosti johtuen turvapaikanhakijoiden erilaisista taustoista. En voi väittää ettei rasisteja olisi, sillä moni yksilö on alkanut korostamaan omaa erinomaisuuttaan sillä, että on syntynyt valkoisena Suomeen. Tuo rasistikortti viuhuu kuitenkin aivan liian usein. Yhteisymmärrykseen pääsemistä eri osapuolten kesken yritetään jopa välttää.


Suvakkileimaajat taas pelkäävät, että turvapaikanhakijat kohtelevat suomalaisia huonosti. En voi väittää ettei huonosti käyttäytyviä turvapaikanhakijoita olisi. Media kertoo heistä usein. Voisin kuitenkin väittää, että suurin osa turvapaikanhakijoista on lähtenyt karkuun väkivaltaa eikä halua sitä enää omaan elämäänsä. Edellä mainitun asian voi yrittää ymmärtää tai sitten minulle voi tarjota suvakkikorttia.


Minulle on kerääntynyt jo kasa kortteja sieltä täältä, monista eri leireistä. Mutta mitä siitä, kyllä minuun leimoja mahtuu. Haluan ymmärtää erilaisia näkökulmia ja usein niistä syntyneet mielipiteet ovat oikeutettuja, vaikkakin noita mielipiteitä voisi täydentää toisilla näkökulmilla.

Olen lukenut maahanmuutosta jokseenkin paljon. Paljon enemmänkin olisin voinut lukea. Mielipiteeni uusista maahanmuuttajista perustuivat kuitenkin muiden kirjoituksiin, sillä itse en ollut tutustunut yhteenkään heistä.


Muutama viikko sitten törmäsin maahanmuuttajien porukkaan. Heistä eräs mies puhui hyvää englantia ja muutenkin vaikutti hyvältä tyypiltä, joten kysyin, jos hän haluaisi tavata minut myöhemmin. Taka-ajatuksenani oli omien mielipiteideni täydentäminen. Tämä mies oli erittäin iloinen kysymyksestäni ja vastasi, että tapaaminen olisi hänen etuoikeutensa.

Kutsuin hänet kotiini ja kahdeksan tuntia kului kuin siivillä. Ymmärrykseni kasvoi ja ilokseni huomasin, että olemme eri asioista hyvin pitkälle samaa mieltä. Toki toivon ja uskon, että mies puhui totta, sillä minulla on tapana luottaa ihmisiin. Joskus olen luottamuksessani mennyt metsään. Ihmistuntemustani se on kuitenkin kasvattanut. Luotan siis uuteen kaveriini ja hänen sanomaansa.


Tämä mies on irakilainen, korkeasti koulutettu kaveri. Mies joutui jättämään elämänsä taakseen siinä vaiheessa, kun hänen kotinsa seiniin alkoi osumaan luoteja ja ympäristöön satamaan pommeja. Myös Irakiin on aikaansaatu kaaos ja sotatila, jossa monet leiriytymät taistelevat toisiaan vastaan, vaikka suurin osa ihmisistä haluaisi elää rauhassa. Kuulin paljon Irakin tilanteesta ja myös hänen pakomatkastaan Suomeen, mutta juttelimme myös maahanmuutosta ja erilaisista siihen liittyvistä näkemyksistä.


Olen lukenut, että Suomeen tuli viimeisen vuoden aikana n. 30 000 pakolaista ja että heidän taustojaan ei tarkastettu ollenkaan. Keskustelimme asiasta ja hän sanoi asian olevan juuri noin. Turvapaikanhakijoiden joukossa on edustettuna iso skaala ihmisiä. Osa heistä on aidosti rauhaa arvostavia ja sitä etsiviä, kun taas toiset ovat leiriytyneet toisiin ääripäihin. Meidän molempien mielestä olisi Suomen edun mukaista tarkistaa hakijoiden taustat viranomaisten taholta. Se ei paljoa vaatisi. Se toisi mielenrauhaa niin maahanmuuttajille kuin myös suomalaisille.


Olemme myös molemmat samaa mieltä siitä, että turvapaikanhakija hakee Suomesta turvallista asuinpaikkaa ja sellaista hänen tulisi myös tarjota muille. Toisin sanoen, jos turvapaikanhakija käyttäytyy Suomessa väkivaltaisesti, hänet tulisi välittömästi karkoittaa. Tuokin toisi suomalaisille mielenrauhaa, sillä tietäisimme, että jokseenkin kaikki turvapaikanhakijat olisivat rauhaa hakevia ja siihen pystyviä. Myös maahanmuuttajien etua tuo palvelisi, sillä sen sijaan, että heitä leimattaisiin pelkojen kautta, heitä kohdeltaisiin oletettavasti hyvin käyttäytyvinä yksilöinä.


Juttelimme myös uskonnoista ja siitä miten profeetta Muhammed, profeetta Jeesuksen seuraajana ajoi tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa ja rauhaa ihmisten keskuuteen. Totesimme esimerkiksi, että jokaisen uskonnon lähtökohdat ovat samat eli että ihmisen tulee käyttäytyä hyvin muita kohtaan. Yhteiskunnan ja -kuntien tulisi olla tasa-arvoisia ja toisia arvostavia, varsinkin naisen aseman ja mielipiteen kunnioituksen suhteen. Synkkänä yksityiskohtana Suomea kohtaan mainittakoon se, että tyttöjen ympärileikkaus Irakissa on rikos. Suomessa se on korkeimman oikeuden päätöksen mukaan hyväksyttävää.


Mainittakoon taas varmuuden vuoksi, että jokaisessa uskonnossa on erilaisia haaroja ja suuntauksia, joista jotkut ovat valitettavasti unohtaneet alkuperäisen uskonnon perimmäisen tarkoituksen. Suomen, eikä minkään muunkaan valtion tule alistua ihmisarvoa loukkaavalle käytökselle, ei edes silloin kun se yrittää naamioitua väärinymmärrettyjen uskonoppien taakse.

Sitten loppuun vielä vähän turvapaikanhakijan arkea. Turvapaikanhakijat ovat valitettavasti myös hintalapullisia tuotteita. Turvapaikanhakijakeskuksia pyörittävät yksityisomisteiset yritykset, joiden tärkein tavoite on tehdä taloudellista tulosta, joten kaikki turvapaikanhakijoille tarjottu elämänlaatu on pois omistajien voitosta. Mahdollisia seurauksia voitte kuvitella. Jostain syystä nuo keskukset ovat myös kuin avovankiloita, joihin ulkopuolisten vierailuja ei sallita edes asukkaan itsensä kutsumana. Olemme saaneet lukea lehdistä miten huonosti asukkaiden lisäksi myös keskuksien työntekijöitä kohdellaan omistajien taholta, joten voimme vaan miettiä miten oikein on moraalisesti tehdä bisnestä ihmisten hädällä…


Toteanpa loppuun myös sen, että pakolaisongelmat eivät ratkea maahanmuutolla, joka on seurausta suuremmista ongelmista, vaan sillä että paneudumme pakolaisongelman syihin, jotka ovat poliittisia ja ahneuteen pohjautuvia. Sen enemmän noihin syihin vielä puuttumatta, heitän toiveen ja toteamuksen, että kohdelkaa ihmisiä yksilöinä jolloin useimmiten saatte takaisin sitä mitä annatte. Jos kohtaatte ihmisiä peloilla ja ennakkoluuloilla, niin todennäkösesti saatte myös takaisin epäilevää ja etäistä käytöstä. Jos taas kohtaat uuden ihmisen hyvää tarkoittaen ja kaverina, niin todennäköisesti saat myös takaisin kunnioittavaa käytöstä itseäsi kohtaan.

Joten eiköhän koiteta välttää noita keinotekoisia ja meitä toisistaan erottavia vastakkainasetteluita. Me voimme suvaita erilaiset mielipiteet asioista, mutta useimmiten nuo asiat liittyvät ongelmien seurauksiin eivätkä itse syihin. Kun keskitymme ongelmien syihin joista olemme samaa mieltä, niin ongelmien seuraukset ja suuremmat erimielisyydet katoavat.


Tervetuloa paremmat ajat! Ne ovat jo tuossa nurkan takana! <3 Juho

Recent Posts

See All

Onko velka kansalaisten vai eurorahoittajien syy?

Maurizio Sajeva, 20.2.2023 Kun olin vielä lapsi 1970-luvulla ja asuin Italiassa, Aku Ankka maksoi 200 liiraa (0,10 euroa), ja muistan kuinka vaurasta aika oli. 1990-luvulla sanomalehdet kirjoittivat,

Politiikka ja leimaamista

Maurizio Sajeva, 20.01.2023 Kristallipuolue on vapaa paikka kaikille niille, joilla on jalat maassa ja konkreettiset ratkaisut mielessä, mutta jotka ajattelevat järjen lisäksi myös sydämellä Olen aiem

Comments


bottom of page