top of page

Varoja parempaan huomiseen

23.01.2015 MISTÄ VAROJA INHIMILLISEMMÄN HUOMISEN RAKENTAMISEEN?

Lokakuussa 2014 iltalehti uutisoi näin:

”Lääkkeiden määrääminen pitkälti lääkeyhtiöiden mainonnan perusteella ei ole pelkästään eettisesti arveluttavaa, vaan siitä koituu valtiolle ja kuluttajilla vuositasolla vähintään kymmenien miljoonien eurojen ylimääräiset kulut.”

Esimerkkinä uutisessa oli kaksi masennuslääkettä. Fimean vuonna 2013 tekemän tutkimuksen mukaan ero näiden kahden lääkeaineen terveysvaikutuksissa on hyvin vähäinen. Merkittävin ero on niiden hinnassa, esimerkiksi vuonna 2010 toinen maksoi seitsemän kertaa enemmän kuin toinen lääke. Järkyttävää lääketieteen- ja teollisuuden tilaa avaa lisää puolueettoman Nordic Cochrane-keskuksen johtajan Peter GØtzschen kirja Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus – Näin lääketeollisuus on turmellut terveydenhoidon.

Muutama esimerkki lähipiiristäni:

  1. Ystäväni vaihtoi ruokavaliotaan ja alle kolmessa kuukaudessa häneltä oli poistunut täysin fibromyalgiasta johtuvat kivut. Samalla hän pääsi eroon astmalääkityksestä.

  2. Toinen ystäväni kärsi nivelrikon aiheuttamista kivuista. Terveyskeskuslääkäri suositteli toistuvasti ainoastaan kipulääkkeitä. Reumatologi totesi ettei mitään ollut tehtävissä, paitsi lääkitys tietysti eikä ruokavaliolla olisi missään nimessä mitään merkitystä kun ystäväni sitä erikseen kysyi. Ystäväni vaihtoi kuitenkin ruokavaliota ja pääsi täysin eroon kivuistaan. Hän kokeili jokusen kuukauden päästä nauttia vehnää pitkän tauon jälkeen ja kivut palasivat välittömästi.

  3. Ystäväni kaksi lasta saivat todennäköisesti Pandemrix (sikapiikki)- rokotteesta reuman monen muun Iittiläisen (ja Nastolalaisen) tavoin ja olisivat olleet lääkkeiden käyttäjiä todennäköisesti lopun ikänsä. Onneksi ystäväni kävi ennakkoluulottomasti homeopaatilla hoidattamassa lapset ja nämä ovat tänä päivänä Iitin sairastuneista lapsista ainoat, joiden reuma on sammunut ja toiselta on jo purettu lääkitys. Lasten oireita hoidettiin rokotehaittana eikä reumana.

Myös oman elämäni laatu parani huomattavasti kun kiinnitin huomiota henkiseen hyvinvointiin ja ruokavalioon oireiden lääkitsemisen sijaan.

Kaikki esimerkkihenkilöt, jotka muuttivat ruokavaliotaan, lisäsivät mm. kasviksia, hyvälaatuista suolaa ja hyvälaatuisia rasvoja (myös niitä kovia), mutta karsivat mm. gluteeniviljat, maitotuotteet, margariinit ja sokerit. Tämä herättää kysymyksiä virallisista ravitsemussuosituksista. Ruoka olkoon lääkkeesi, totesi jo Hippokrates aikoinaan.

Uskon, että todelliset ja pitkäntähtäimen säästöt ovat jossain ihan muualla kuin esimerkiksi kouluverkon supistamisessa kyläkouluja karsimalla. Sosiaali-terveyspuolen kulut kasvavat huimaa vauhtia ja samaan aikaan sairaudet lisääntyvät, lääkekulut kasvavat ja ihmisten terveydentila heikkenee. Kukaan ei tunnu kyseenalaistavan tätä kehitystä? Nykyinen tapamme on ainoastaan lääkitä oireita näkemättä ihmistä psykofyysisenä kokonaisuutena. Tämä kasvattaa sairaskuluja, työkyvyttömyyseläkkeitä, kelan korvaamia lääkelaskuja jne.

Tämä tekee ison laskun sekä valtakunnallisesti, että kuntatasolla. Länsimaisella lääketieteellä on sijansa, mutta mallia pitäisi ottaa esim. Saksasta, jossa lääketiede ja täydentävät hoitomuodot ovat käytössä sulassa sovussa. Ihmisiä pitää hoitaa kokonaisvaltaisesti, ravitsemus huomioiden. Tällöin ihmiset ovat terveitä ja energisiä työntekijöitä sekä aktiivisia kuntalaisia. Halutaanko kasvattaa lääke- ja elintarviketeollisuuden tuloja ja vaikutusvaltaa vai halutaanko vaalia ihmisten terveyttä ja hyvinvointia sekä säästää selvää rahaa?

Antamani esimerkit vaativat valtakunnallista ja jopa maailmanlaajuista muutosta politiikkaan, mutta tarkoitukseni onkin herätellä miettimään mitä todella tarkoittaa kasvavat sote-kulut ja mistä ne syntyvät. Me pystymme varmasti miettimään ratkaisuja tähän päättäjien ja eri alojen yhteistyöllä. Politiikan on muututtava nykyisestä ja lyhytnäköisestä ”leikataan jostain tai nostetaan veroja”-ajattelusta ihan uusille urille ja asioita on mietittävä kokonaisvaltaisesti ja ihan uudesta näkövinkkelistä. Juustohöylää ei tarvita leikkauksiin, vaan viikatteelle olisi käyttöä, kunhan se kohdennetaan oikein

Iloa ja valoa päivääsi <3

– Maiju

Recent Posts

See All

Maurizio Sajeva, 20.2.2023 Kun olin vielä lapsi 1970-luvulla ja asuin Italiassa, Aku Ankka maksoi 200 liiraa (0,10 euroa), ja muistan kuinka vaurasta aika oli. 1990-luvulla sanomalehdet kirjoittivat,

Maurizio Sajeva, 20.01.2023 Kristallipuolue on vapaa paikka kaikille niille, joilla on jalat maassa ja konkreettiset ratkaisut mielessä, mutta jotka ajattelevat järjen lisäksi myös sydämellä Olen aiem

bottom of page